Wij vinden dat niets mooier (en lekkerder ruikt) dan écht en eerlijk leer. Vanuit deze gedachte is KEES geboren, hét nieuwe Nederlands fashionlabel voor duurzame lederen tassen.

Waarom KEES?
De naam KEES komt vanuit de gedachte dat iedere vrouw een ‘man’ aan haar arm verdient die haar laat stralen. En zoals bij alle mannen, is ook elke KEES uniek. Doordat we er bewust voor kiezen het leer zo puur mogelijk te laten kan jouw KEES kleine kleurverschillen, vlekjes of oneffenheden bevatten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan insectenbeten of striae. Wij vinden dat dit juist iets toevoegt, doordat het laat zien waar het product vandaan komt. Kortom: hij is er dus speciaal en alleen voor jou, want er is geen KEES op de wereld zoals jouw KEES!

Productie
Voor een nieuwe KEES heb je allereerst leer nodig (dat was een inkoppertje). Deze komt van een leerlooierij in Portugal. Speciaal door ons uitgezocht, aangezien zij de hoogste kwaliteit Bio-leer maken. ‘Bio-leer?’ horen we je al denken – nou, dat leggen we graag even aan je uit:

Bio-leer
Bij KEES vinden we de wereld om ons heen mega belangrijk. Daarom kijken we kritisch naar ons gehele productieproces en proberen we altijd de beste keuze te maken – voor mens, dier én milieu. Dat is soms nogal een uitdaging en een pittige zoektocht. Daarom zijn we er ook trots op te kunnen vertellen dat ál onze KEES tassen gemaakt zijn van Portugees Bio-leer. Dit leer is namelijk gelooid zonder schadelijke chemicaliën, wat betekent dat de productie geen negatieve impact heeft op het milieu. Het is zelfs zo dat dit specifieke leer afbreekbaar is en weer terug de natuur ingaat. Hoe dat werkt? Net zoals thuis, in een composthoop.

Maar hoe zit dat dan precies?
Wat feiten over de verschillende soorten leer:

  • Traditioneel gelooid leer bevat ‘chrome’. Simpel gezegd is dit is een schadelijke stof voor mens, dier en milieu. Leer wat op deze wijze gelooid is kan dan ook niet biologisch afgebroken worden. Helaas wordt het meeste leer op de wereld nog steeds zo gemaakt, omdat het over het algemeen goedkoper en sneller is.
  • De zogenoemde ‘white-tanning’ en ‘vegetable-tanning’ methode is zonder ‘chrome’ en daarmee al stukken beter voor het milieu. Dit materiaal is dan ook biologisch afbreekbaar in 30-50 dagen.
  • Bio-leer is nét dat stapje extra. Door zijn natuurlijke eigenschappen is dit materiaal binnen 15 dagen voor 100% opgenomen in de grond (als onderdeel van de composthoop) en gebruikt de leerlooijerij dit dan ook om de omliggende landbouwvelden te bemesten, aangezien het bijdraagtaan een vruchtbare grond. Daarnaast is het leer, door deze natuurlijke wijze van looien, zacht voor de (gevoelige) huid. 

(En nee, je hoeft niet bang te zijn dat je tas 15 dagen na aankoop helemaal verdwenen is, daar hebben we met een duurzame coating voor gezorgd. No worries!).

Je begrijpt natuurlijk dat we bij KEES super enthousiast waren over dit Bio-leer. En zo was de keuze snel gemaakt en de samenwerking geboren.

Oké, dan heb je leer. Maar hoe maak je daar dan een tas van?
Als de leerlooier klaar is gaat het leer naar het atelier, een uurtje rijden van de leerlooierij. Hier zorgt Sergio er met zijn team voor dat het leer verandert in een echte KEES, voornamelijk met de hand (en soms met een klein beetje hulp van machines). Wil je eens met eigen ogen zien hoe een KEES tas stap voor stap gemaakt wordt? Check dan onze vaste story ‘KEES001’ op Instagram.

Heel de productie van KEES zit dus in Portugal, in plaats van in een ver land (zoals India of China). En dat is bewust. Waarom? Omdat we dan gewoon even langs kunnen gaan. Dit is niet alleen leuk (want zo kennen we iedereen die aan onze tassen werkt bij naam!) maar kunnen we op elk moment in het proces de kwaliteit in de gaten houden. Daarnaast zijn we er verzekerd van dat de mensen die werken aan KEES een eerlijk loon krijgen en in goede omstandigheden leven, de dieren waarvan de huiden komen een goed leven hebben gehad én dat het hele proces eerlijk en duurzaam verloopt. Natuurlijk zie je dit ook terug in de prijs, daar zijn we ons bewust van. Voor een echte KEES betaal je net iets meer, maar dan weet je zeker dat jouw tas een eerlijk verhaal kent.

Voor ons staan duurzaamheid, een eerlijk product en minimalistisch ‘Dutch Design’ dus voorop – het ontwerp van de tassen gebeurd namelijk gewoon in Nederland. Daarnaast geloven we dat iedere vrouw met een KEES aan haar arm het beste uit haarzelf kan halen. Simpel.

 

Omdat iedere vrouw een KEES aan haar arm verdiend,

Team KEES